در میان کشتیهای مسافربری جهان، کشتی «اماس فریدام آف د سیز» یا «آزادی دریاها» به عنوان بزرگترین کشتی مسافربری جهان دارای شهرتی جهانگیر شده است. این کشتی که در اختیار شرکت دریانوردی رویال کاریبین اینترنشنال است در همین مدت کوتاه حضور خود در صحنه آبهای جهان استانداردهای جدیدی را برای کشتیهای مسافربری وضع کرده است.
بزرگترین کشتی مسافربری جهان امکان حمل 4300 مسافر را بر روی 15 عرشه داشته و بیش از 1300 خدمه برای پذیرایی و فراهم آوردن امکانات رفاهی کامل برای مسافران در سطح آن حضور دارند. بدین ترتیب این کشتی عملا سفرهای خود را با حدود 6000 مسافر آغاز میکند.
این کشتی نه تنها در حال حاضر بزرگترین و لوکسترین کشتی مسافربری جهان محسوب میشود بلکه به احتمال بسیار زیاد این عنوان را تا پایان دهه هم در اختیار خواهد داشت. آخرین اخبار صنعت کشتی سازی حاکی از آن است که عملیات ساخت کشتی «جنسیس» تا اواخر سال 2009 به پایان نخواهد رسید. جالب اینجاست که این کشتی هم توسط شرکت دریانوردی رویال کاریبین اینترنشنال سفارش داده شده است.
عملیات احداث «اماس فریدام آف د سیز» و دو کشتی مشابه آن، البته با حجمی به مراتب کوچکتر در مرکز کشتیسازی «آکر فینیاردز» در «تورکو» فنلاند انجام شد. این کشتی به محض به آب انداخته شدن توانست عنوان بزرگترین کشتی مسافربری جهان را از «کویین مری 2» برباید و خود را به عنوان سلطان دریاها معرفی کند.
در شرایطی که این کشتی در قیاس با کویینمری از 4/2 متر پهنا و 6 متر طول کمتر برخودار است اما تناژ ناخالص واقعی ان که حدود 160000 تن است در مقایسه با 154000 تن کویینمری افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
در ساخت کشتیها معمولا مشخصه ای که مورد توجه قرار میگیرد همین تناژ ناخالص آن است. هرچه نسبت تناژ بیشتر باشد به تبع آن فضای فراهم شده در داخل کشتی برای مسافران بیشتر بوده و آسایش بیشتری برای آنان فراهم میشود. تناژ بالاتر البته به معنای توانایی بیشتر کشتی در حمل مسافر نیز میباشد. در حال حاضر «اماس فریدام آف د سیز» دارای بالاترین تناژ ناخالصی است که کشتیهای ساخته بشر تاکنون از آن برخوردار بودهاند. این عنوان تا زمان ساخت «جنسیس» که قرار است از تناژ ناخالص حیرتآوری برابر با 220000 تن برخوردار باشد، همچنان در اختیار این کشتی قرار خواهد داشت. برای درک عظمت این دو کشتی کافی است بدانید که تناژ ناخالص «اماس فریدام آف د سیز» سه برابر کشتی افسانهای «تایتانیک» است و در مورد «جنسیس» این نسبت به بیش از 4 برابر میرسد.
مشخصات کشتی:
سازنده: آکر فینیاردز (تورکو، فنلاند)
زمان سفارش: سپتامبر 2003
زمان پایان ساخت: 9 نوامبر 2004 ( به استثنای تزیینات و امکانات داخلی)
زمان به آب انداختن کشتی: 19 اوت 2005
غسل تعمید: 12 مه 2006 در اسکله نیویورک
اولین سفر: 4 ژوئن 2006
تناژ ناخالص: 160000 تن
طول: 77/338 متر
ارتفاع: 7/63 متر (15 عرشه)
خط آب: 56 متر
موتور: 46 موتور 12 سلیندر خورجینی از نوع وارتسیلا ، هر یک به توان 6/12 مگاوات ( تقریبا معادل 17000 اسب بخار). توان موتورها در مجموع برابر با 782000 اسب بخار است.
سرعت: 6/21 گره دریایی معادل 40 کیلومتر در ساعت
ظرفیت: 4370 مسافر، 1360خدمه و در مجموع 5730 سرنشین
هزینه ساخت: 800 میلیون دلار آمریکا تقریبا معادل 750 میلیون یورو
محل ثبت: باهاماس
دنیس وانگ ( Dennis Hwang ) نام اصلیاش وانگ جونگ موک ( Hwang Jung-moak) جوانک 27 ساله از کره جنوبی، متولد شهر ناکس ویل در ایالت تنسی امریکا، زمانیکه تقریبا 5 سالش بود از آمریکا به زادگاهش شهر واچیون Gwacheon در کره جنوبی برگشت و شش سال دبستان را در مدرسه دولتی Gwacheon و دو سال بعدش را در دبیرستان Munwon در همان شهر گذراند. خودش میگوید که شیطنتهای دوران دبستان و دبیرستانش در کره جنوبی به او در خلق ایدههای لوگوهایی که برای گوگل میسازد کمک میکنند.
در سال 1992 پدرش برای انجام یک دوره تحقیقی به آمریکا رفت و دنیس و خانواده هم با او وارد آمریکا شدند. در شش ماه اول، دنیس حتی یک کلمه انگلیسی هم بلد نبود و نمیتوانست با همکلاسیها و معلمین ارتباط برقرار کند. او کم کم انگلیسی یاد گرفت. پدر مادرش به کره بازگشتند اما دنیس و برادرش برای ادامه تحصیل در آمریکا ماندند.
گوگل در اوایل، طراحی لوگوهایش را به هنرمندان خارج از مجموعه خود واگذار میکرد. در سال 2000، لری پیج و سرگی برین (بنیانگذاران گوگل) برای دستکاری و بهبود لوگوی چهارم جولای (روز استقلال امریکا)، از دنیس که رشته تحصیلیاش هنر و طراحی بود و بعنوان یک دانشجو گاهگاهی در گوگل هم بعنوان دستیار وب مستر و نگهداری سیستم کار میکرد خواستند تا بعنوان دستیار آرتیست، روی آن لوگو کمی کار کند. برین و پیج میخواستند که لوگوها یک اسانس و تم خودمانیتری داشته باشند و از آن حالت خشک و رسمی فاصله بگیرند. کار دنیس مورد توجه گوگل قرار گرفت و اولین لوگویی که مستقلا طراحی کرد برای بزرگداشت روز باستیل( فرانسه ) بود.
حروف "O" و "L" را ساده ترین، و اولین "G" در گوگل را سختترین حروف برای استفاده در طراحیهایش میداند و تابحال از حرف "E" ، بخاطر اینکه در آخر Google است کمترین استفاده را کرده. از "L" بعنوان چوب پرچم یا مشعل یا آدم برفی استفاده میکند. از "O" هم بیشتر بعنوان کدو تنبل روز شکرگزاری، کره زمین، مدال صلح نوبل و پرچم کره جنوبی استفاده کرده.
بخش هنری گوگل فقط یک کارمند دارد و آن هم دنیس است که در کنار شغل اصلیاش بعنوان وب مستر، لوگوها را هم طراحی میکند. لوگوهای دنیس را میلیونها بازدید کننده منتقد دنبال میکنند و هربار که لوگویی میکشد هزاران انتقاد و عیب و ایراد یا تشویق دریافت میکند.
لوگوهای گوگل را مدیران گوگل هر چند ماه یکبار به مناسبتهای مختلف سفارش میدهند و نهایتا این سرگی برین است که با خیره شدن به لوگو و دست به چانه، سبک سنگین طرحها را ارزیابی و تایید یا رد میکند.
البته دنیس برای طراحی لوگوهایی که جنبه خبری دارند (مثل سفر به سیاره مریخ) فقط چند ساعت وقت دارد و برای دیگر لوگوها چند روز یا ماه ...
لوگوهای مخصوص هر فرهنگ یا کشور را اکثرا فقط در سرچ باکس (دومین) ویژه همان کشور نمایش میدهند و کاربران سایر کشور/فرهنگها نمی توانند آن را ببینند. مثلا لوگوی نوروز را تقریبا فقط فارسی زبانها میبینند.
ویژگی اصلی لوگوها همانا خودمانی بودن و القای این احساس به بیننده است که صرفا، نه با یک کامپیوتر و ماشین، بلکه با آدمهایی از جنس خودشان طرفند.
همچنین اگر شما نیز علاقهمند به دانلود تمامی لوگوهای گوگل هستید، میتوانید این مجموعه را دانلود نمایید.
منبع: فارس تک و شاهوارداتنت